Què és Emociona't?

Emociona’t és una nova proposta amb la qual fer de la lectura una experiència d’aprenentatge emocionant per als alumnes i els docents. Aquest nou projecte esdevé una finestra oberta a la innovació i a la creativitat ja que incorpora noves metodologies i recursos per despertar l’interés i la curiositat per la lectura.

Gràcies al treball d’un equip de professionals vinculats al món de la docència i el foment de la lectura, donem un pas més per a oferir a la comunitat educativa un projecte de lectura complet en el qual és fonamental la participació de docents, alumnes i famílies.

> Més informació del projecte 

Lectura activa: Una nova forma de llegir

El diàleg és un instrument de cohesió en les societats, ja que es basa en l’intercanvi com a eina fonamental per aprendre i aprofita als xiquets i les xiquetes per a relacionar-se amb les persones que formen part del seu context social.

La diversitat dels punts de vista transforma les experiències escolars dels estudiants i el sentit del seu aprenentatge, i a més, els obre nous horitzons. Per això, els xiquets i les xiquetes que participen en tertúlies sobre llibres s’arriben a marcar objectius d’aprenentatge que d’una altra manera ni tan sols haurien contemplat. Per tant, estaríem parlant de la construcció col·lectiva de significat i coneixement a partir del diàleg amb tot l’alumnat participant en la tertúlia. 

La lectura dialogada és fonamental per al desenvolupament dels alumnes com a persones crítiques i capaces d’escoltar els altres i d’expressar i defensar les seues opinions i punts de vista, amb arguments però amb respecte.  Més informació.

 

Implica treballar una sèrie de competències que els seran útils tant en la vida personal (els proporciona seguretat, recursos comunicatius, habilitats socials...) com acadèmica (requereix organització, comprensió profunda del text que es llig i preparació). 

Quan llegim en veu alta incloem en un parlament les impostacions pròpies de l’expressivitat: exclamacions, interrogacions, però també pauses. A més, llegir en veu alta ens fa tindre en compte l’auditori. Hem d’adequar el volum a la grandària de l’espai físic on realitzem la lectura, i projectar la veu perquè arribe a tots els receptors i les receptores. A més, el to de la veu ha de ser adequat al contingut.

Una lectura en veu alta reeixida dóna seguretat a qui la fa. És un treball que requereix organització, preparació amb lectures prèvies, i comprensió profunda del text que s’ha de llegir o locuta. Per tant, és una activitat molt completa que contribueix al desenvolupament dels xiquets i les xiquetes, i els ajuda a créixer acadèmicament i personalment. Més informació.

Potencia la imaginació i l’autonomia dels alumnes, ja que són ells els que prenen les decisions sobre aspectes com la temàtica, el per l i la psicologia dels personatges... Amb propostes divertides i adequades, aconseguirem que perden la por d’escriure i que, a poc a poc, dominen aquesta habilitat lingüística.

Per a practicar la redacció es treballen tècniques diverses a l’àrea de llengua, i este treball es pot millorar sensiblement si hi introduïm la redacció literària. Hem de tenir en compte que una cosa és reproduir les idees que s’han estudiat a partir del llibre de text, o dels materials proporcionats pel professorat, i una altra de ben diferent és crear el propi text. En el segon cas, s’han de posar en marxa mecanismes més complexos. A Emociona't, la creació literària s’endinsa en un espai sense límits.

Atenció i recursos personalitzats

El projecte inclou una sèrie de recursos, en paper i en digital, vinculats a Lectura Activa. Es tracta d'una oferta rica i variada a partir de la qual els docents podran personalitzar el seu treball a l'aula durant el curs.

- Guia de Lectura Activa

- Recursos audiovisuals

- Activitats digitals

- Entrevistes amb els atuors

- Articles i informacions relacionades amb el foment de la lectura

- Troballibres

Propostes divertides i emocionants per a traure tot el suc als llibres!

- Diari de lectures

- Activitats digitals

- Canal de booktubers en valencià

- Entrevistes amb els autors

- A casa, quin comboi!

 

Propostes per a compartir l’experiència de la lectura a casa i recursos, en paper i digital, per encomanar l’emoció pels llibres.

- A casa, quin comboi!

- Llegir en família. Idees i estratègies.

- Recursos audiovisuals

- Espai web En família.

 

COMPARTIR:

Vols saber més? Subscriu-te al nostre butlletí