Emociona’t, una nova experiència de lectura

Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. Que no existeix una fórmula màgica per a despertar l’interés per la lectura és, segurament, la premissa en la qual coincideixen la majoria d’especialistes. Però sí que existeixen estratègies diverses que poden afavorir una experiència exitosa i profitosa pel que fa a la lectura.

D’altra banda, hem de tindre en compte que, sense perdre de vista que llegir ha de ser un plaer i una activitat d’oci, la lectura permet potenciar i desenvolupar una sèrie d’habilitats que van molt més enllà de la capacitat de comprendre i assimilar textos.

Amb Emociona’t hem tractat de tindre en compte aquestes dues qüestions. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectura, al temps que n’hem proposat de noves. De l’altra, plantegem una nova forma de llegir, la Lectura activa, que aporta una aprofitament didàctic de les lectures, més enllà de la comprensió, i que fomenta habilitats com la lectura en veu alta, la lectura dialogada i crítica dels llibres o la creativitat en la producció de textos propis.

Un altre dels pilars fonamentals del projecte és l’atenció diferenciada a tots els qui, d’una manera o d’una altra, intervenen en aquest gran repte d’encomanar l’emoció pels llibres. Per això, el projecte Emociona’t ofereix materials i recursos per als docents però també per a les famílies. Es tracta d’estratègies innovadores i engrescadores per a estendre l’experiència de llegir fora de les aules.

Però atenció, moltes de les estratègies i receptes per al foment de la lectura s’obliden dels protagonistes, dels destinataris finals: els lectors i les lectores! Per això, des del projecte Emociona’t, hem intentat donar un paper protagonista a l’alumnat gràcies a recursos com el canal de YouTube Emociona’t amb la lectura. Es tracta d’un espai on podran compartir les seues recomanacions de llibres o gaudir amb entrevistes als autors fetes per altres alumnes que, com ells, han gaudit de la lectura. Un canal obert i dinàmic de recomanacions de llibres en valencià que segueix el model dels ja coneguts bibliotubers.

En definitiva, Emociona’t és una experiència lectora en la qual s’implica tota la comunitat educativa (família-alumnat-escola) i per a la qual s’han elaborat una sèrie de recursos, diversos i innovadors, que giren entorn del concepte Lectura activa. 

> Més informació

COMPARTIR:

Vols saber més? Subscriu-te al nostre butlletí