Un mètode definitiu per a presumir d'alumnes superlectors?

Per què hi ha xiquets i xiquetes que gaudeixen més de la lectura que altres? És determinant l'ambient familiar? Existeix una recepta miraculosa per a transmetre el gust per la lectura?

No hi ha un mètode miraculós que garantitze el gust per la lectura, no obstant, segons la Fundació Jaume Bofill, existeixen un sèrie d'aspectes que ens poden ajudar: "els elements claus per promoure-la són la confiança, paciència, constància i invertir part del temps de decans en benefici dels més petits i amb resultats en cap cas garantits." Per tant, el rol de les famílies és un factor determinant en la promoció de l’hàbit lector i és clau per a reforçar la comesa dels nostres docents a l’escola. Els motius:

  • És un procés a llarg termini
  • Requereix motivació, confiança, paciència i constància
  • Es fonamental donar l’exemple i consolidar-lo amb referents pròxims i de confiança (mestres, bibliotecaris i bibliotecàries, pares, mares i germans i, fins i tot, booktubers)

Aleshores, podríem establir un mètode o uns passos per a fomentar la lectura tant a casa com a l'aula? L'editor i periodista Joan Carles Girbés ha desenvolupat 'El mètode definitiu per tenir fills lectors', un còctel de reflexions, consells i receptes perquè els nostres fills i alumnes esdevinguen superlectors. Després de l’advertiment inicial, on deixa clar que “no hi ha receptes miraculoses per contagiar el gust per la lectura”, ni “una píndola capaç de capgirar ment i cos per inocular el virus de la lectura compulsiva”, Girbés ens suggereix 4 recomanacions clau amb tasques per a casa incloses:

1. Estimar els llibres i la lectura
2. Donar exemple
3. Trir el llibre adequat (que li agrade al xiquet o xiqueta)
4. Desplegar els nostres encants

Aquest últim punt engloba aspectes ja coneguts per a vosaltres com a usuaris d’Emociona’t: la lectura en veu alta, la importància de cultivar l’escriptura com a afició complementària, l’aprenentatge mitjançant els jocs i la lectura “expressiva”.

 

COMPARTIR:

Vols saber més? Subscriu-te al nostre butlletí