Llegir la millor inversió. Per què?

Llegir és una forma d’oci barata i saludable: quantes hores podem passar assaborint una bona novel·la? Fins i tot podem recórrer a les biblioteques públiques, que són gratuïtes!, o anar a presentacions de llibres, fires i trobades.

Les persones llegim per passar el temps, per una necessitat puntual de conéixer algun tema, perquè ens agrada, perquè ho passem bé, i perquè ens fa evadir-nos dels problemes... El fet és que sovint pensem que la lectura té una utilitat pràctica concreta, sense tindre en compte que el benefici principal que aporta és, simplement, que constitueix una font inesgotable de satisfacció personal, una experiència emocionant.

Els bons lectors acostumen a tindre un millor rendiment acadèmic perquè, en general, entenen més ràpidament les explicacions dels llibres escolars i les dels professors. No hi ha cap secret. Això s’explica perquè solen conéixer més paraules i perquè la llengua escrita usa estructures més complexes que la parlada, és a dir, que llegir proporciona un entrenament mental més complet. Els xiquets i les xiquetes que són bons lectors adquireixen més vocabulari i s’expressen més bé oralment i per escrit. Finalment, llegir ajuda a concentrar-se, i també a retindre, memoritzar i assimilar conceptes nous.

La lectura ens fa tolerants. L’experiència lectora facilita el coneixement d’altres formes de pensar i de ser i, per tant, a qui llig li resulta més senzill entendre les diferències i el que sent o pensa una altra persona, mostrar empatia.

Alerta amb els adolescents! La lectura és fonamental en el procés de desenvolupament i maduració personal dels infants i dels adults. Durant l’adolescència, alguns xiquets i xiquetes abandonen l’hàbit de llegir, per aquesta raó a casa han de trobar l’estímul necessari perquè això no passe. Hem de seguir motivant-los, ja que del bon costum de llegir deriven molts beneficis que gaudiran tota la vida.

Llegir per a relacionar-nos millor. La lectura pot ser també una eina per a obrir-nos al món que ens envolta. Llegir ens ensenya a crear judicis i opinions propis, alimenta la nostra capacitat de crítica –i d’autocrítica–, ens fa més receptius a les opinions dels altres, desperta aficions i interessos nous, motiva l’aprenentatge, facilita l’expressió d’idees i sentiments, estimula i satisfà la curiositat intel·lectual i científica... i proporciona molts temes de conversa. I tot això ens fa menys dependents i, per tant, més lliures.

COMPARTIR:

Vols saber més? Subscriu-te al nostre butlletí