Josep Millo i Vicent Enric Belda guanyen els premis juvenil i infantil delsCiutat d'Alzira

5-11-2010

Gemma Pasqual ha quedat finalista del Premi Bancaixa

 

Aquest divendres, 5 de novembre, s’ha fet públic el nom dels guanyadors dels guardons juvenil i infantil dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2010. El jurat ha decidit premiar El verí de la cobra, de Josep Millo, amb el XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil. El XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre ha sigut per a El secret de Meritxell, de Vicent Enric Belda, qui guanya així aquest guardó per segona vegada, mentre que Barça ou barzakh!, de Gemma Pasqual, ha sigut distingit com a finalista del Premi Bancaixa.


El jurat del XV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat amb 18.000 € per l’entitat bancària– ha estat format per Alfred Aranda, M. Carme Roca –guanyadora en l’edició anterior–, Xavi Sarrià, Carlos Correal i María José Obiol. El verí de la cobra és, segons el jurat, una història original  amb bones dosis d’humor. Els protagonistes del relat, Àngels i el seu fill adolescent Raspa, viatgen a Egipte per complir el somni d’ella de visitar el país del qual n’és una enamorada. En una botiga de souvenirs adquireixen una peça magnífica protegida per un estoig de fusta. El que no sospiten és que, en un departament secret, hi ha una cobra d’or, una joia mil·lenària valuosíssima amagada pel comerciant que, en realitat, és traficant d’antiguitats. Aquest descobriment serà el principi d’un malson que posarà en perill les seues vides.


Josep Millo (l’Alcúdia, 1946) és autor de tres novel·les juvenils: Viatge a illa Gran, L’enigma dels prismàtics (Premi Ciutat de Torrent) i  La mort espera a Varsòvia, finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil (Bromera, 2003) i  Premi Samaruc. També ha escrit Abdul i l’espasa dels Montagut, un relat il·lustrat de temàtica històrica, i ha conreat, a més, la poesia (Balada a un canvi d’estació) i la narració infantil (Les cigonyes venien de París).


Barça ou barzakh!, de Gemma Pasqual, ha estat distingida com a finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil. L’obra comença a Dakar, on els xiquets corren descalços darrere una pilota tot cridant «Barça ou barzakh!», ‘Barcelona o mort’. Aquesta expressió es refereix als emigrants clandestins que ixen de les seues costes cap a les illes Canàries. Amadou i Mabale han fet seu aquest crit perquè volen embarcar-se en una pastera rumb al paradís: Europa. Sense importar-los els riscos, comparteixen la mateixa il·lusió, aconseguir una vida millor. Gemma Pasqual (Almoines, 1967) ha rebut diferents guardons per la seua obra com ara el Premi Samaruc, el Barcanova o el Premi Mallorca de Literatura Juvenil.


El secret de Meritxell, de Vicent Enric Belda, ha estat l’obra seleccionada pel jurat del XV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, format per Pep Castellano –últim guanyador d’aquest premi–, Noèlia Ibarra, Fina Girbés, Joan Vives i Carlos Correal. El guardó, dotat amb 4.000 € per Edicions Bromera, ha correspost al relat protagonitzat per Meritxell, una xiqueta de quasi deu anys amb una tendència natural a somiar desperta. Passa molt de temps amb la tia Mercé mentre son pare, un famós arqueòleg, només té temps per a les seues excavacions a Egipte, i sa mare viu a París per a complir el seu somni de ser poetessa. Un fred matí d’hivern arriba al seu jardí un gatet gris que capgirarà la seua existència. Després, per un sortilegi, Meritxell es convertirà en un ésser molt diferent, en una súbdita de Bastet, la gata deessa.  


Vicent Enric Belda (Agullent, 1962) compagina la tasca docent amb l’escriptura. Ha guanyat el Premi Samaruc amb L’estirp de l’horror i el Premi Vicent Silvestre de Literatura Infantil 2006 per La llegenda de l’amulet de jade, que també va ser escollida per als White Ravens, la selecció que fa la biblioteca de Munic de les obres infantils i juvenils més destades d’arreu del món. Aquesta és la segona vegada que guanya el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

 


Tot i que el veredicte s’ha donat a conéixer el 5 de novembre, els guanyadors rebran l’estatueta dissenyada per Manuel Boix el proper 12 de novembre, en el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. El V Premi de Teatre Palanca i Roca, tanmateix, ja té guanyador, Miguel Ángel Vidal, amb La nit de glòria d’A.M., que es va fer públic al juliol en el decurs dels Encontres de Teatre a l’Estiu d’Alzira. Els guardonats de la resta de categories es coneixeran durant aquesta vetlada literària: el XXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 18.000 € per l’Ajuntament–, el XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 18.000 €–, el XII Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 10.000 €– i el V Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat per la UNED amb 6.000 €.

 

  

   Josep Millo

 

 

   Vicent Enric Belda

Tornar