Mor Dario Fo, mestre de la sàtira i escriptor universal

13-10-2016

El gran Dario Fo ha mort hui a Milà. Dedicat al teatre durant més de seixanta anys, aquest dramaturg, actor i escenògraf àcrata, irònic, divertit, compromés i provocador ha sigut l’autor viu més representat al món, amb un talent extraordinari que l’ha convertit en l’artista italià més gran i famós de tots els temps.


Premi Nobel de la literatura i autèntic rei de l’escena, on va reinventar la sàtira i la comicitat, ha escrit més de cent comèdies, relats, novel·les autobiogràfiques, assajos, etc. Sens dubte, ha esdevingut un creador inesgotable fins a l’últim moment, sempre treballant en nous projectes a un ritme vertiginós. Fo ha destacat també pel seu activisme polític –sempre crític amb el poder polític i eclesiàstic i compromés amb els més desvalguts−, que ha impregnat tota la seua obra i l’ha convertit en un referent moral indiscutible, especialment al seu país, però també fora de les seues fronteres.


Edicions Bromera ha publicat, amb molt d’èxit, l’obra Ací no paga ni Déu! ‒27 edicions i més de 50.000 exemplars venuts‒, un dels textos clàssics, Misteri Buffo, la novel·la autobiogràfica País de faula i, més recentment, les obres Lucrècia Borja, la filla del Papa i Un rei boig a Dinamarca, que recuperen personatges marcats injustament per la història. A més, l’editorial està enllestint per a la primavera del 2017 la que serà la seua obra pòstuma en Bromera, D’estirp gitana, una reconstrucció narrativa vibrant sobre una història real que ha facilitat el reconeixement negat en el seu moment al protagonista.


En alguns moments ha sigut un home disgustat amb les circumstàncies que l’envoltaven, però mai un home trist. Acostumava a dir que havia viscut tres voltes més que els altres i es considerava un home afortunat. Nosaltres també ho som per haver pogut publicar una part important de la seua obra i per poder gaudir de la lectura del seu extraordinari llegat artístic.

Tornar