Leandro Sagristà guanya el II Premi de Narrativa Juvenil «Vila de Teulada»

22-9-2017

Ànimes negres, l’obra guardonada, fa un recorregut per la història del segle XX

Ànimes negres, de Leandro Sagristà, és l’obra guanyadora del II Premi de Narrativa Juvenil «Vila de Teulada». Aquest original és el que ha merescut els 3.500 euros amb què l’Ajuntament de Teulada dota el guardó. La novel·la es publicarà al novembre en la col·lecció «Esguard» d’Edicions Bromera.


Ànimes negres destaca per acostar als lectors una visió molt encertada d’una part de la història del segle xx que de segur que els joves desconeixen. Amb una narració impecable, l’autor aconsegueix crear una intriga molt ben plantejada, alhora que dóna a conéixer al públic juvenil aspectes del nostre passat recent, com el pistolerisme dels inicis del segle, l’exili o la guerra bruta de la policia postfranquista. L’obra té un caràcter intergeneracional, però ingredients com l’acció, la intriga o les relacions pares-fills atrauen el públic juvenil a la lectura.


El jurat, integrat per Carol Borràs, Josep Millo, Jovi Lozano-Seser, Jaume Buigues –secretari– i Carlos Linares –president–, ha explicat que la novel·la s’ha escollit per unanimitat i destaca que «es tracta d’una obra amb girs argumentals que l’allunyen d’una narració plana».


El 4 de setembre de 1980 està gravat en la memòria de David, protagonista d’Ànimes negres. Amb quasi dèsset anys, sempre recordarà que el telèfon va sonar massa prompte aquell dia amb una terrible notícia: al seu iaio l’havien matat mentre robaven a sa casa. D’ell no sabia quasi res fins que un dia es va presentar a casa, feia uns cinc anys. Descobrir que el seu iaio havia viscut a França, exiliat després de la Guerra Civil i sempre amb un punt misteriós que no desvetlava, va ser fascinant per a David. Des d’aleshores, es van fer inseparables.


La seua mort era impossible d’assumir per a David, hi havia massa preguntes en l’aire. Per això, decideix encetar una investigació particular per esbrinar què va passar realment aquella maleïda nit. Així, comença una increïble aventura que el du a descobrir la història del nostre país des dels inicis dels segle xx fins als dies previs al colp d’Estat i el verdader i sorprenent passat del iaio Ricard.


 

Leandro Sagristà (Barcelona, 1975) és llicenciat en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i treballa com a professor de llengua i literatura en un institut de Secundària. Compagina la tasca com a professor amb la passió per l’escriptura. Ha publicat diversos poemaris i novel·les. Amb Ànimes negres ha guanyat el Premi «Vila de Teulada». Aquesta novel·la, tan trepidant com ben documentada, és la seua primera obra a Bromera.

Tornar