La literatura eròtica en clau femenina protagonitza el 23é Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida

2-10-2017

Històries íntimes, de Jenni Rodà i Neus Verdaguer, és l’obra guanyadora del XXIII Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida. Dels 13 originals presentats en l’edició de 2017, aquesta antologia és la que ha estat mereixedora dels 4.000 euros amb què la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida dota el guardó, i serà publicada el 2018 en la col·lecció «L’Eclèctica» d’Edicions Bromera

 

El veredicte del jurat es va anunciar la nit del divendres 29 de setembre, en l’acte celebrat a La Pobla del Duc, davant d’un centenar de persones representatives del teixit social, empresarial i polític de la Vall d’Albaida i de les comarques del voltant. Durant la gala, l’actriu Iolanda Muñoz va exercir de mestra de cerimònies amb l’acompanyament musical del violinista Enrique Palomares, el guitarrista Rubén Parejo i la cantant Carina Gringoli, a més d’una parella de ballarins.

 

Històries íntimes és una antologia de contes eròtics que narra les peripècies sexuals de diversos membres d’una mateixa família. Així, els relats adopten punts de vista molt diferents, tant pel que fa a l’edat de les protagonistes com a l’època en la qual se situa la història i també a l’orientació sexual dels personatges.


L’obra destaca per estar bastida mitjançant relats interconnectats que adopten un ritme àgil i íntim, amb un domini del llenguatge notable. A més, cal afegir que totes les històries estan contades des d’una òptica femenina que suposa una alenada d’aire fresc en aquest gènere.


El jurat, format per Ramon Ferrer, Marilo Àlvarez, Josep Andrés, Àngel Cano i Josepa Sopeña, amb Fede Vidal –conseller de Cultura de la Mancomunitat i alcalde d’Alfarrasí– com a secretari, ha destacat que «es tracta d’una obra molt completa, amb una prosa atractiva i una perspectiva marcadament femenina».

 

En l’acte de lliurament del premi, el conseller de Cultura de la Mancomunitat, Fede Vidal, va demanar a les administracions públiques valencianes que entenguen que «el premi és de “la Vall d’Albaida” perquè va nàixer i s’organitza ací, però és o hauria de ser de tots» perquè «amb una major implicació i gràcies a la singularitat i el bon nom podem anar més enllà en dotació i transcendència».


Neus Verdaguer i Pagès (Olot, 1982) és diplomada en Educació Social i en Magisteri. Treballa de mestra des de fa gairebé una dècada i ha publicat diversos articles relacionats amb el món de l’educació. L’any 2016 va publicar Si no hi ha demà, un llibre solidari autoeditat, escrit a quatre mans amb Sílvia Pagès, la protagonista de la història. També ha publicat el relat «Diuen...» a l’antologia solidària Lluitem junts.

 

Jenni Rodà i Casado (Olot, 1982) és llicenciada en Periodisme i fa més de deu anys que es dedica a la correcció i a la traducció en un servei lingüístic. Ha exercit com a professora de català per a adults i ha escrit alguns articles en mitjans de comunicació sobre llengua i l’àmbit socioeconòmic. Recentment ha guanyat diversos certàmens literaris i ha publicat «Pintaungles de colors» a l’antologia solidària Lluitem junts.


El Premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida és l’únic guardó en literatura eròtica convocat per una institució pública a tot l’Estat espanyol. Tant per la dotació econòmica com, sobretot, per la peculiaritat, conforma una de les principals convocatòries literàries del territori valencià. Sens dubte, és un dels esdeveniments culturals més destacats impulsats des de l’ens comarcal i el que compta amb una major rellevància pública, com ho demostra la procedència ben diversa dels autors que concorren al premi. Moltes de les obres provenen de terres valencianes, amb una destacada presència de la Vall d’Albaida, però també n’han arribat de Catalunya i de les Illes Balears.


 

D’aquesta manera, el certamen consolida edició rere edició els objectius que persegueix des que fou creat: d’una banda, el foment de la literatura en valencià des d’una òptica molt específica, com és la del gènere eròtic; i, d’altra banda, el reconeixement de la Vall d’Albaida més enllà dels nostres límits naturals com a referent turisticocultural.

Tornar