4 autors del Grup Bromera, guardonats en els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians

17-6-2017

Paco Esteve, Josep Millo, Xavier Puchades i David Navalón guanyen en les categories de narrativa, juvenil, obra teatral i infantil, respectivament

La novel·la Si ha nevat, de Paco Esteve i Beneito, ha resultat guanyadora en la categoria de narrativa dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians. L’obra, publicada per Bromera, fa un recorregut per la història del comerç de la neu a les comarques centrals valencianes a través de la figura de Joan el Coces. Aquest personatge és un saludador que va viure en l’últim terç del segle xix i que va mantindre una relació especial amb els Puig, la família que controlava el comerç de la neu en terres valencianes. Si ha nevat va ser guardonada amb el Premi Enric Valor de Novel·la i ha tingut una gran acollida entre els lectors i la crítica.


En la categoria de literatura juvenil, el jurat ha premiat la novel·la de Josep Millo, Per què tot em passa a mi?Premi Vila de Teulada de Narrativa Juvenil. Aquesta novel·la, publicada per Edicions Bromera, tracta el tema de l’amistat i el naixement de sentiments amorosos, a través de l’estiu d’un jove que, després de suspendre anglés i història, ha d’anar-se’n d’intercanvi a Escòcia i deixar tots els plans que tenia fets amb seua xicota i els amics. 

 

Xavier Puchades s’ha endut el premi a la millor obra teatral amb Saqueig, Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Rocapublicada també per Bromera. En aquesta obra descobrim dues dones que conviuen en l’últim pis d’un bloc buit d’apartaments vora mar. Les biografies que amaguen i la proximitat de la mort atraurà fantasmes que posaran en evidència les seues debilitats.


D’altra banda, en la categoria infantil, l’obra guardonada ha sigut La senyora Neusamb text de David Navalón i il·lustracions d’Ada Sinhache. La senyora Neus va guanyar el Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor i s’ha publicat en Tàndem Edicions. Aquest relat infantil conta la vida d’una anciana poc sociable que viu sola, però un gir en la seua vida l’obliga a enfrontar-se a tot allò que odia i li fa por.


El jurat l’han format Aina Garcia Carbó, Martí Domínguez i Rodolf Sirera en les categories d’assaig, narrativa i teatre, mentre que en poesia, literatura infantil i literatura juvenil han sigut Alba Fluixà, Joan Jesús Pla i Lliris Picó.


Els premiats van rebre un diploma honorífic i una escultura commemorativa de l’artista plàstic Jordi Albiñana, en el lliurament de premis celebrat al Centre de Cultura Contemporània Octubre ahir divendres 16 de juny.


Paco Esteve i Beneito (Agres, 1979) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat d’Alacant i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona. Ha treballat de traductor i de professor de llengua catalana, i actualment viu a Mallorca. Es va donar a conéixer amb la novel·la Qui no fa la festa (2013). L’any 2015 va publicar el volum Agres i dolces, un recull de llengua, toponímia i literatura oral del poble d’Agres. L’any 2016 fou guanyador del XXI Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià amb la novel·la Si ha nevat.


Josep Millo (l’Alcúdia, 1946) és autor de diverses novel·les juvenils: El verí de la cobra (Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil), L’increïble viatge a l’illa Gran, L’enigma dels prismàtics (Premi Ciutat de Torrent) i La mort espera a Varsòvia (finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil i Premi Samaruc). Ha escrit també Abdul i l’espasa dels Montagut, un relat il·lustrat de temàtica històrica. Ha conreat també la poesia, Balada a un canvi d’estació, i la narració infantil, Les cigonyes venien de París. Amb Per què tot em passa a mi? ha guanyat el Premi Vila de Teulada de Narrativa Juvenil.


Xavier Puchades (València, 1973) és dramaturg, director d’escena i guionista. Doctor en Filologia Hispànica, especialitzat en teatre modern i contemporani, ha exercit com a investigador i professor a la Universitat de València i ha desenvolupat tasques pedagògiques en diferents escoles d’interpretació. És autor d’obres teatrals com Azotea (2000), Una indígena els va guiar a través de les muntanyes (2014) i Saqueig (2016), Premi Ciutat d’Alzira de Teatre Palanca i Roca (2015).


David Navalón (Albaida, 1978) és mestre d’Audició i Llenguatge al CEIP San Jaime d’Onil. Fa deu anys que treballa en el món de l’ensenyament i ha publicat diversos articles de caire pedagògic en revistes especialitzades. El 2013 va guanyar el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre amb l’obra El guardià dels cinc secrets, publicat a Bromera. Amb La senyora Neus ha guanyat el Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor.

Tornar