Èxit de John Banville i Pierre Lemaitre al Festival Kosmopolis

27-3-2017

Els dos autors de renom internacional captivaren un auditori de més de 400 persones

tl_files/pdfs/Altres/noticies/Banville i Lemaitre 2.jpg

 

Els reconeguts autors de novel·la negra Pierre Lemaitre i John Banville van ser protagonistes divendres 24 de març d’uns dels Diàlegs K que organitza el Festival Kosmopolis al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Moderada per la periodista Anna Guitart, la conversa entre els dos autors va discórrer de manera fluida gràcies a la complicitat que van demostrar i a les seues intervencions enginyoses al voltant de literatura i política que van captivar un auditori ple a caramull. A més, els dos escriptors presentaven novetats negres: Pierre Lemaitre Recursos inhumans, una nova incursió en el gènere que denuncia el costat més immoral del món empresarial, i John Banville Fins i tot els morts, el nou lliurament de la sèrie protagonitzada pel prosector Quirke signada amb el pseudònim Benjamin Black.


D’aquesta manera, els assistents pogueren conéixer com cadascú va arribar al gènere negre i el perquè de l’èxit d’aquest a nivell occidental segons el seu parer, quina és la funció de la literatura per a ells o com veuen la classificació per gèneres literaris, distinció de la qual ambdós discrepen.


Així, el públic va conéixer la manera de treballar de cadascú. Lemaitre va assegurar que pot escriure molt ràpid però que corregeix molt, de fet, va explicar que havia fet 22 versions del primer capítol de la seua darrera novetat, Recursos inhumans. Banville també es confessava exigent i va assegurar que per a ell era fonamental aconseguir el to en el primer paràgraf. Sobre el gènere noir, John Banville va apuntar que en aquest gènere, «gent normal actua de forma extrema. És una manera de veure fins on podem arribar», al que Pierre Lemaitre va afegir que «precarietat, atur, pobresa... són violència simbòlica. La narrativa negra funciona com a ansiolític». També es va parlar de la literatura o de creació literària afirmant per un costat que «la literatura ajuda a entendre el món», per a John Banville, i que de vegades, «són els xicotets detalls els que fan un bon llibre», segons Pierre Lemaitre.


John Banville
(Wexford, Irlanda, 1945) és qualificat com un mestre de la prosa anglesa. Ha obtingut importants guardons, com ara el Booker per El mar, que va rebre també l’Irish Book Award i va marcar un punt d’inflexió en la seua carrera. També ha estat guardonat amb el prestigiós Premi Frank Kafka, i a Espanya, amb el Leteo i el Premi Príncep d’Astúries, entre d’altres. Darrerament conrea també el gènere negre com a Benjamin Black, amb una prosa precisa i seductora. Les seues darreres obres, signades per John Banville, La guitarra blava, i pel seu alter ego Benjamin Black, Fins i tot els morts, confirmen el pols narratiu d’un dels màxims exponents de la narrativa actual.


Pierre Lemaitre
(París, 1951) ha consolidat una trajectòria literària brillant amb un èxit excepcional de crítica i públic. Amb Ens veurem allà dalt va obtenir el Premi Goncourt, la distinció més elevada de les lletres franceses. A més del Goncourt, el Cognac i tres Dagger Awards, Lemaitre ha obtingut el Premi de Novel·la Negra Europea, el Premi a la Millor Novel·la Francesa de la revista Lire i el Premi dels Llibres de Nancy-Le Point. Recursos inhumans, la darrera novel·la de l’autor, consolida Lemaitre com un dels autors més reeixits del panorama mundial.

 

Tornar