Erri De Luca guanya el Premi del Llibre Europeu per "El més i el menys"

13-12-2016

Bromera publicarà l’obra el 2017

tl_files/pdfs/imatges/Erri Premi Europeu.jpg

Erri De Luca ha estat guardonat amb el Premi del Llibre Europeu per El més i el menys, títol que arribarà al nostre país de la mà d’Edicions Bromera la tardor del 2017, en la col·lecció «L’Eclèctica». L’autor va recollir el guardó d’aquesta desena edició en la categoria d’assaig a la seu del Parlament Europeu, a Brussel·les. Aquest nou títol de l’autor, que es mou entre la narració i l’assaig, condensa l’essència de la literatura de De Luca. Així, hi trobem els seus temes més recurrents i l’inconfusible estil que ha captivat els seus lectors fidels. Les històries recollides apareixen ara en una sola obra després d’haver-se publicat prèviament en diaris, revistes i obres breus.
En el discurs que va fer en l’acte de lliurament, l’autor va explicar que «el títol del llibre guardonat, El més i el menys, em va arribar d’un episodi còmic: a l’aniversari de la iaia, el nét, en lloc de dir-li “felicitats”, li diu “coratge, iaia, el més està fet”». A propòsit d’aquesta anècdota i del seu llibre, l’autor va concloure el seu parlament amb un missatge personal, ple d’esperança respecte al projecte europeu: «a la meua edat el més ha passat, queda per fer el menys, la cua. Pretenc agitar aquesta cua, aquesta part final, amb la millor tenacitat possible, amb la millor atenció per un futur que no viuré [....]. A diferència del meu cas, el viatge d’Europa acaba de començar, el menys està darrere nostre, el més està tot per esdevenir sencer».
En el recull de relats El més i el menys, De Luca recorda, amb una concisió que deixa el lector sense alé, la seua joventut a Nàpols, el sabor dels menjars de la mare i la llibertat solitària a Ischia, on era possible oblidar els carrers estrets de la ciutat per veure el mar i el cel. També fa referència a molts dels seus tòpics: l’estudi de les Escriptures, la seua afició a la muntanya, sense que hi falten altres elements més íntims com el seu primer bes, una visita a la tomba del seu pare o l’enigma sense resoldre que va deixar una dona. A més, juntament amb les memòries de l’autor, podem trobar altres veus com la d’un poeta a Sarajevo, un xiquet afganés o Sant Francesc, que ens conta l’exemplaritat de les paràboles unida a la intensa humanitat de la vida diària.
Erri De Luca (Nàpols, 1950) és poeta i escriptor. Va ser dirigent del moviment d’extrema esquerra Lotta Continua i no va ser fins als quaranta anys que va iniciar la seua carrera literària. La seua prolífica obra ha estat traduïda a quasi totes les llengües europees. Considerat un dels autors italians més importants de tots els temps, ha estat guardonat amb premis tan prestigiosos com el France Culture i el Fémina Étranger a França, o el Premi Petrarca a Alemanya. A més, ha estat nomenat escriptor de la dècada per Il Corriere de la Sera. A Bromera ha publicat també Història d’Irene, el seu darrer títol a l’editorial (2014), El pes de la papallona, El dia abans de la felicitat, Els peixos no tanquen els ulls i El crim del soldat.

Tornar