Els XXXIV Premis Literaris Ciutat de Xàtiva ja tenen guanyadors

4-11-2017

La 34a edició dels Premis Literaris Ciutat de Xàtiva ja té guanyadors. L’obra El jurament, de la barcelonina Sílvia Romero, ha estat guardonada amb el premi Blai Bellver de novel·la. El guardó Ibn Hazm de poesia, l’ha guanyat el vila-realenc Manel Pitarch, amb l’obra Poemari per a ociosos.


El jurament es basa en la història d’una obra de Rembrandt de caràcter mitològic que li va encomanar l’ajuntament d’Amsterdam, que finalment no va ser acceptada i que el pintor va haver de reduir per a poder vendre-la més fàcilment. A partir d’aquesta anècdota, es basteix una trama que enllaça passat i present, i l’element que els lliga és un quadre pintat sobre un retall de l’obra de Rembrandt. «L’obra mostra dues històries en paral·lel, els personatges viuen una aventura que els porta a descobrir-ne una altra. Una d’ambientada en el segle XVII i l’altra en el present. Les dues arriben a confluir», va explicar l’autora, Sílvia Romero, en l’acte de lliurament dels premis.


Poemari per a ociosos és una obra que «desplega reflexions sobre experiències humanes», segons va explicar l’autor Manel Pitarch en l’acte d’entrega dels premis. L’obra està estructurada en quatre parts: la creació poètica, el record, les tensions de l’amor i les etapes de la vida, tractades des d’una perspectiva intensa, amb vocació simbolista i riquesa de llenguatge.


Sílvia Romero (Barcelona, 1962) és autora de novel·les per a adults com Amor a sang freda. També ha estat autora d’obres teatrals, com Verí, i poètiques, com Jocs de guerra, cosa d’infants. Ha guanyat diversos premis literaris, entre els quals destaquen el Premi Columna Jove de 2010 i el XV Premi Lector de l’Odissea.


Manel Pitarch (Vila-real, 1966) és filòleg i escriptor. Ha escrit diverses obres, com Primavera entre els runes o Trajectes del desencís, obra guanyadora del Premi Jacint Verdaguer, d’Òmnium Cultural, el 2002.

Tornar