Bromera se suma a les mostres de condol per la mort de l’escriptor gallec Agustín Fernández Paz

12-7-2016

 

Edicions Bromera lamenta la gran pèrdua per al món de la literatura infantil i juvenil que suposa la mort d’Agustín Fernández Paz, un dels autors més reconeguts de la literatura gallega contemporània, a més d’una persona entranyable i generosa. A Bromera hem tingut el plaer d’haver treballat amb ell durant molts anys i sempre hem tingut la sort de comptar amb la seua inestimable col·laboració. Ens ha deixat l’autor gallec més llegit i traduït del nostre temps, una persona humil i senzilla que recordarem a través de la seua extensa obra, composada de més de mig centenar d’obres dirigides al públic juvenil, a més de tres novel·les per a adults, així com una trajectòria de col·laboració incansable amb múltiples iniciatives socials.


La major part de la seua obra ha estat traduïda a totes les llengües de la península Ibèrica, com també al coreà, l’àrab, el francès, el xinés, el búlgar, el bretó, l’italià i l’anglés. El seu treball ha estat guardonat amb premis tan prestigiosos com el Premi Merlín per Les flors radioactives, el Premi Lazarillo per Contes per paraules, el Premi Protagonista Jove per Aire Negre o el Premi CCEI per El centre del laberint, totes incloses en el catàleg de Bromera. Amb Només ens queda l’amor, va aconseguir el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil. 


En conjunt, Bromera ha publicat 25 obres d’Agustín Fernández Paz. A banda de les esmentades, podem destacar-ne d’altres com ara Cartes d’hivern, Amor dels quinze anys, Nit d’ombres voraces, Fantasmes al passadís o No hi ha nit tan llarga, una novel·la d’adults publicada en «L’Eclèctica». El pròxim setembre apareixerà en la col·lecció «Espurna» La neu interminable, una sèrie de narracions inspirades en la tradició del conte fantàstic i de terror que constituirà la seua obra pòstuma en Bromera.


Finalment, cal destacar la vessant social del seu treball, que mai va deixar de costat, impulsant una gran quantitat d’iniciatives educatives. Preocupat per la renovació pedagògica, va ser membre fundador dels col·lectius Avantar i Nova Escola Galega, i va participar en l’elaboració de nombrosos materials didàctics com les series Novelas de Papel (per a l’ensenyament globalitzat en gallec en el cicle inicial), ¡Ámote, mundo! (per a l’àrea d’experiències) i Canles, Labia i O noso Galego per a diferents nivells escolars. A més de ser l’autor de diversos llibres de text, Agustín Fernández Paz formava part del Consell de la Cultura Gallega.

Tornar