Bromera publica el llibre que trenca els mites sobre l’autisme

31-3-2014

En Per què salto?, el testimoni d’un jove amb autisme fa la volta al món

 

Coincidint amb la celebració el dimecres 2 d’abril del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, Edicions Bromera llança una obra singular que ha traspassat fronteres i cultures i ha esdevingut una referència sobre l’autisme a escala global. Per què salto?, de Naoki Higashida, és un llibre escrit per un jove japonès de només tretze anys al qual van diagnosticar autisme quan en tenia cinc. Publicat en la col·lecció «Bromera Actual», és el primer llibre sobre autisme escrit per un noi amb respostes clares i senzilles als interrogants que frustren habitualment els adults que en tenen cura: «Per què crida repetint el mateix?», «Per què no em mira als ulls?».

A través d’una narració inoblidable, Naoki Higashida desfà el mite d’associar l’autisme amb éssers solitaris i estranys. Els autistes estimen, imaginen, tenen empatia i sofreixen, mentre lluiten per fer-se entendre en una societat que sovint els condemna a l’aïllament.

L’edició publicada per Bromera porta pròleg del prestigiós escriptor David Mitchell, qui ha considerat l’obra un ajut inestimable per entendre el seu propi fill, que pateix autisme. De fet, va ser Mitchell l’impulsor de la traducció de l’obra, però no imaginava que despertaria tant d’interès arreu del món. Segons les seves pròpies paraules, «Per què salto? va ser un regal del cel revelador. Semblava com si el nostre propi fill ens estigués parlant per primer cop del que passava dins del seu cap».

Les vora seixanta preguntes que respon l’autor de Per què salto?, a més de ser petites dosis útils per millorar la relació amb persones que pateixen aquest trastorn, permeten veure el món a través dels ulls d’un noi autista. Una lectura molt recomanable per al públic en general ja que els microrelats de Naoki desprenen una humanitat i una visió del món reveladora. L’autor ens contagia el seu optimisme i la seua imaginació i ens fa partícips d’uns pensaments molt íntims que sorprendran els lectors, tant si tenen vincles amb persones autistes com si només coneixen de lluny aquest trastorn.

La crítica ha dit de Per què salto?:

The Times: «Un llibre que es llegeix en 90 minuts i que aconsegueix fer veure què és ser humà».

The Guardian: «Aquest llibre és extraordinari, escrit per un noi autista de 13 anys d’edat, desafia prejudicis populars al voltant d’aquesta condició».

Il Corriere della Sera: «Les respostes de Naoki tomben algunes de les nostres creences, com per exemple que l’autisme comporta necessàriament la impossibilitat d’entendre els altres i el rebuig a la companyia».

The Sunday Times, Charlotte Moore: «Sorprenent. Per què salto? construeix un dels ponts més forts entre el món de l’autisme i aquells que no pateixen cap trastorn d’aquest espectre. Em vénen al cap moltes preguntes per a Naoki, però crec que la primera paraula que li diria és “Gràcies”».

Tornar