Arriba a les llibreries la novel·la de Paco Esteve que aprofundeix en el negoci del comerç del gel

26-10-2016

Si ha nevat és Premi Enric Valor de Novel·la 2016 de la Diputació d’Alacant

L'obra guanyadora de l'últim Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià, Si ha nevat, de Paco Esteve i Beneito, estarà disponible a les llibreries de tot el país a partir d'aquesta setmana. El diputat de Cultura i Educació, César Augusto Asencio, ha presentat juntament a l’autor i el director literari d'Edicions Bromera, Gonçal López-Pampló, tots els detalls d’aquesta novel·la que aprofundeix en el negoci del comerç del gel, una professió molt habitual en el passat, però totalment desconeguda a dia de hui.

 

Prop de 300 pàgines componen aquesta interessant novel·la que narra la història de Joan el Coces, un saludador de vuitanta anys que, a més de curar les ferides de pobres i rics, manté una relació molt especial amb els Puig, una família d'aristòcrates que exerceix el monopoli del negoci del gel a la zona. De la mà d'aquest peculiar personatge, Paco Esteve i Beneito convida el lector a fer un recorregut per diversos episodis de la història recent i, també, a descobrir alguns dels secrets que encara s’amaguen en el més profund de les caves de la Serra de Mariola.

 

L’autor de l’obra ha volgut detallar la procedència de la fotografia que il·lustra la portada del llibre que, segons ha indicat, "és l’única que es conserva de la Cava Gran d’Agres i segurament és anterior a l’any 1923 o 1926, que és quan va començar a decaure l’ús d’aquest pou de neu”. A més, explica l’escriptor que se la va trobar de manera fortuïta durant el procés de documentació de la novel·la, quan uns lladres van entrar a la caseta dels familiars del propietari de la foto", relata.

 

Gonçal López-Pampló, director literari de Bromera, ha anunciar durant la presentació que la primera tirada de 'Si ha nevat' consta de 1.500 exemplars i ha assenyalat que "el Premi Enric Valor està tenint un nivell literari i d’acollida per part del públic molt important. A més a més, aquest va guardó està contribuint, d'una banda, a la consolidació d’escriptors que tenen una obra publicada important i, d’altra banda, a l’impuls d’autors que no tenen tants treballs publicats, en general, perquè són més joves, com és el cas de Paco Esteve i Beneito".

 

Finalment, César Augusto Asencio ha recordat que la Diputació d’Alacant ha convocat una nova edició del Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià, el termini de presentació de treballs ja està obert i finalitzarà el proper 30 de novembre.

 

L’escriptor Paco Esteve i Beneito, nascut a Agres, és llicenciat en Filologia Catalana i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Ha coordinat les traduccions i subtítols de la Filmoteca de Catalunya i ha impartit classes a la Universitat de Santiago de Compostel·la i Mallorca, on treballa actualment. La seua trajectòria literària inclou la novel·la Qui no fa la festa (2013) i Agres i dolces (2015) i Si ha nevat (2016).

Tornar